Докато светът гледа с ужас безпрецедентните пожари в Австралия, отнели живота на десетки и погубили милиони животни, сателитни снимки и карти на националните центрове за борба с огъня показват опустошителни мащаби на пламъците на много други места по света.

Южна Америка, Централна Африка и голяма част от Югоизточна Азия са в плен на горски пожари от началото на годината, някои от които са се разразили и преди месеци и все още не могат да бъдат овладени.

Сателитните данни сочат, че най-тежко е положението в Африка, като там засегнатата площ е неизчислима – пожарите се простират на запад – от Сиера Леоне, чак до размирния Южен Судан, като местните власти изглежда изобщо не могат да се справят с огромните огнени езици в Централната африканска република. Там са изпепелени милиони хектари.

Не по-различна е ситуацията в Южна Америка. Венецуела, която е в тежка хуманитарна криза, също е обхваната от огромни пожари, простиращи се до съседна Гияна и на запад до Колумбия. Природата е по-милостива към Уругвай, Чили и Аржентина, където само за последните 5 дни са се разразили десетки огнища, но властите успяват да ги локализират.


Неконтролирани остават пламъците обаче в Тайланд и на юг – в Камбоджа. Там огнените езици са обхванали огромни площи и ресурсите за борба с тях не стигат. Горски пожари с големи размери има и в Китай, Индия, както и на места в Индонезия. Световните специалисти предупреждават, че ситуацията в Африка е изключително тревожна и призивите за дарения за Австралия трябва да се отправят паралелно с тези за Черния континент.